Our Blog

Scharnieren vervangen bij een HP Elitebook

Gisteren stond er een uitdagend klusje op het programma. Een klant van mij had zijn laptop laten vallen waarbij een van de scharnieren was afgebroken. Laptop deed het verder nog wel alleen de stabiliteit van het scherm was ver te zoeken. Aan mij vervolgens de vraag of zoiets ook gemaakt kon worden.

Na wat uitgezocht te hebben was het antwoord op deze vraag ja. De volgende stap was het bestellen van de scharnieren, deze kwamen in dit geval uit China. In Nederland waren ze ook wel te koop, maar moesten ze +- € 80,- kosten en was de levertijd uit een week. Uit China was de levertijd bedroeg de levertijd ook een week, maar waren de kosten de helft. Zo kan een grote wereld toch ineens heel klein zijn.

Kijk je liever in plaats van dat je leest? Scroll dan even naar onderen, daar staat de video van deze laptopreparatie.

De reparatieHP Elitebook

Na de laptop opgehaald te hebben bij de klant kon ik aan de slag; eerst maar eens de onderkant van de laptop eraf en de “losse” onderdelen eruit gehaald zoals de dvd-drive, het geheugen, de harde schijf en de accu. De volgende stap was het toetsenbord. Na een 3-tal schroefjes te hebben losgedraaid was het een kwestie van het kliksysteem losmaken. Hierna kon
het toetsenbord los en kon de kabel waarmee het toetsenbord aan het moederbord vast zit los gemaakt worden.

De stap die volgende was het frame aan de onderkant losmaken. Hier liepen nog een aantal kabeltjes welke ook naar het moederbord toeliepen, voor o.a. de speakers en de ledjes.
Nadat deze los waren kon het frame er zonder problemen af. Vanaf het moederbord lopen er nog een aantal kabels naar het scherm. O.a. voor de webcam, microfoon, wifi en natuurlijk de videokabel voor de aansturing van het scherm. De meeste kabels konden blijven zitten, maar de videokabel moest wel los i.v.m. de lengte van de kabel.

Hierna was het een kwestie van de schroefjes van het scharnier los maken, laptop omdraaien, openklappen en het scherm eraf halen. Nadat deze eenmaal los was, moest de rand van het scherm eraf om bij de bevestigingspunten van het scharnier op het scherm te komen. Niets meer dan 2 schroefjes losdraaien waarna middels een kliksysteem de rand er af kan. Verbazingwekkend hoe verrassend stevig sommige bevestigingen kunnen zijn.

Elitebook scharnieren

Ook hier de schroefjes los, scharnieren erop en vervolgens een kwestie van alles in omgekeerde volgorde er weer op zetten. Heel af en toe was het een beetje passen en meten want door de klap die de laptop heeft gemaakt was niet alles nog even recht. Tijdens het eraf halen de laptop gelijk goed stofvrij gemaakt, hier was nu toch een goede mogelijkheid voor. Met een busje perslucht en je vingers kom je een heel eind. Zeker tussen de ventilator en de luchtopeningen aan de zijkant kwam er een flinke pluk stof tussen uit. Helaas hield de camera er aan het einde mee op, waardoor je nog net ziet dat ik bezig ben om het toetsenbord er weer in te zetten. Maar het aanzetten van de laptop zie je helaas niet meer. Ik kan vertellen dat het een geslaagde operatie is geweest en dat de laptop moeiteloos weer opstartte.

Het ESD Polsbandje

Dat blauwe bandje polsbandje wat ik om heb, met dat draadje eraan? Dat is een Electrostatic Discharge (statische elektriciteit) bandje. Dit zorgt ervoor dat mijn statische elektriciteit weg vloeit en ik daardoor niet onbedoeld componenten van de laptop beschadigd. Deze zijn namelijk erg gevoelig voor storingen, waardoor het voor kan komen dat deze componenten niet meer werken.

Zo blijkt maar weer; niet alleen kan Systemedic je helpen bij het oplossen van je hardware problemen, maar je betaalt ook niet te veel!

Comments ( 1 )

 • Mischa Gielen says:

  Beste Rob,
  Tijdens mijn zoektocht naar info voor het vervangen van de scharnieren van mijn HP 8460p kwam ik op je youtube video en zo weer op je website. Zou je mij een indicatie kunnen geven van wat zo’n reparatie zou gaan kosten? Mijn laptop is niet gevallen, maar ik heb deze van een particulier gekocht en ik vermoed dat die er, nu ik dit zo zie, niet zo zachtzinnig mee omgegaan is. Voor de rest is deze helemaal in orde, dus ik zou hem graag weer hersteld hebben.
  Overigens: vanuit de pagina waar ik dit bericht tik, kan ik het top menu van je website niet gebruiken.

  Met vriendelijke groeten,
  Mischa Gielen

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *